Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2014 12:37 - Почина на 94 г. уважаваният евреин Валери Петров, роден като Валери Нисим Меворах, приел протестантсвото като Валери Нисимов Петров...Български поет, сценарист,
Автор: kenefski Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4895 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 27.08.2014 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Дядо Валери Петров е от еврейски произход, роден на 22.04.1920 г. в семейството на д-р Нисим Меворах, участник в т. н. Народен съд след 9 септември 1944 г., професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, обществен деятел, дипломат и посланик в САЩ, представител на България в ООН, автор на книга за Яворов. Нисим Меворах е роден в софийския квартал „Ючбунар”, има 8 братя и сестри. Подпомогнат от по-големите си и заможни братя, следва право в Женева, където попада под влияние на социализма. Там се запознава и със студентката по френска филология – българката Мария Петрова, негова бъдеща съпруга. Цялата фамилия била против брака им - искали да се ожени за еврейка...3аради еврейския си произход и левите си убеждения той не можел да стане съдия преди 9 септември 1944 г..
   Майката на Валери Петров е Мария Петрова, преподавателка по френски език в столични гимназии. Тя е родена във Варна и там малкият Валери Меворах прекарва много от ваканциите си, на ул. „Славянска“.
    Валери Петров учи в италианското училище, т.нар. Италиански лицей (с гимназиален курс) в София, което завършва през 1939 г.  
    Бащата на поета – проф. Нисим Меворах
  Проф. Нисим Меворах image и неговата съпруга Мария Петрова приемат протестанството в Евангелската църква на столичната „Солунска“, и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров...
image  Дъщерята на Валери Петров - Бояна, с дъщеря си Ани       Бояна Петрова е дъщеря на Валери Петров, завършила френска филология, владее и италиански. Cъздала на името на дядо си Нисим Меворах - книжарница „Нисим“ на бул.”В. Левски” 59, отрупаната до тавана с книги, в която лампионът, фотьойлът и купчините по пода придават неповторимост на избора. „Ако я няма, ще я намерим", обещава надпис върху оражев лист, закачен на една от стените...За Бояна Петрова е женен фотограф Иво Хаджимишев.

image   Валери Петров като млад със  
съпругата си  Доминика.
 
  Той се запознава с бъдещата си съпруга Доминика Бобошевска в италианското училище.    
  Ученическата им любов преминава в дългогодишен брак.
  Като химик по професия, Доминика участва в разработването на метода хедропоника и благодарение на това научно откритие карамфилите ни стават една от най-успешните ни експортни стоки.
   Валери Нисимов Петров (роден Валери Нисим Меворах)  е български поет, сценарист, драматург и преводач, известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език..
   През 1970 г. поетът е от малцината, които подкрепят Нобеловата награда, присъдена на евреина-дисидент от СССР - Александър Исаак Солженицин. Тази постъпка на българския евреин Валери Петров - Меворах не остава безнаказана от българските комунисти и той е изключен от партията, но не е уволнен. Продължава по пътя си, но вече неканен, нежелан. Вижда как довчерашен добър познат внезапно сменя тротоара, или  разсеяно извръща глава в обратна посока...
  След Перестройката на  Горбачев и лансираната от него идея за КапитализЪма, в началото на 90-те, когато за левите нагласи това е най-малко престижно, 70-годишният тогава Валери Петров възстановява членството си в своята партия - става член на Висшия съвет на БСП...
   От 2003 година Валери Петров е академик на БАН.
    Записан е в почетния списък на Международния Съвет за детска книга заради Пет приказки.
   Номиниран е за Нобелова награда.
   ...Валери Петров заявяваше открито своята гражданска позиция, но го правеше без излишни фанфари и не под светлините на прожекторите...А тихо, като един достоен българин.
    Малката му, почти немощна фигура можеше да бъде видяна в редиците на зимните протести, а преди това – сред учените от БАН, които протестираха срещу орязването на бюджета на академията.
   Такъв е бил винаги Валери Петров – скромен, неподкупен, истински жрец на римуваното слово.
.
   На 27 август 2014, след изкарани два мозъчни инсулта, Валери Петров умира във Военно-медицинска академия (ВМА) в София...Драматургът получил мозъчен удар преди седмица, докато бил заедно с дъщеря си - преводач Бояна Петрова и зет си - фотограф Иво Хаджимишев, във вилата им във Варна...След смъртта на съпругата си Доменика, Валери Петров прекарвал с щерка си летата в живописна Варна - в малката семейна вила с китно дворче. Там обичал да твори и да чете книги. Така било и тази година, когато поетът внезапно получил инсулт в къщата, пред очите на своите близки. Часове преди ударът да порази мозъка му, бил в страхотна кондиция и дори се канел да се разходи до плажа. Близките му успели да реагират веднага и го откарали във Военно-морската болница във Варна. По преценка на лекарите обаче поетът е транспортиран във Военно-медицинската академия в София. В столицата получава втори инсулт, който вече е бил фатален...

       Лека му пръст, дай Боже всеки му такава автобиография!
       Съболезнования и поклон!

   image
На награждаването му с почетния знак „Марин Дринов“ в БАН, 20 май 2011

--------------
Polzvano:
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%9C%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%85
www.monitor.bg/article
www.sofialive.bg/city/tochki-na-zasichane/6-chitatelska-grupa.html
www.vsekiden.com/156927



Гласувай:
12



1. injir - Светла му памет! Един чист човек.
27.08.2014 23:07
Светла му памет! Един чист човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kenefski
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 637185
Постинги: 373
Коментари: 299
Гласове: 988
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930